Η επίλυση των σχολικών ασκήσεων στο σπίτι


Οι καθημερινές ασκήσεις και τα προβλήματα  που έχουν να λύσουν τα παιδιά στο σπίτι, συχνά συνιστούν αιτία αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε αυτό και τους γονείς του. Πολλοί γονείς θεωρούν ότι η πολλαπλή ανάγνωση της άσκησης αρκεί για να γίνει κατανοητή από το παιδί. Όταν βλέπουν όμως ότι το παιδί δεν έχει κατανοήσει το ζητούμενο της άσκησης ή του προβλήματος (στα μαθηματικά), τότε συχνά αντιδρούν με 2 τρόπους. Είτε κατηγορούν το παιδί ότι δεν έχει διαβάσει σοβαρά την εκφώνηση αρκετές φορές, είτε ότι είναι ανόητο επειδή δεν την κατάλαβαν, με αποτέλεσμα να απογοητεύεται το παιδί και συχνά να ξεκινούν αντιπαραθέσεις.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να τελειώνει πιο εύκολα και γρήγορα τις ασκήσεις για το σπίτι;

1.      Διαβάστε τις οδηγίες της κάθε άσκησης και ρωτήστε το αν καταλαβαίνει αυτό που ζητά. Πολλά παιδιά δυσκολεύονται στον τομέα αυτό και το κακό ξεκινά από εκεί! Βοηθείστε αν χρειαστεί στη δύσκολη άσκηση, όμως μην ξεκινήσετε να κάνετε όλες τις ασκήσεις εσείς. Θα το κακομάθετε!

2.      Κάνετε ερωτήσεις που υποδηλώνουν δική σας άγνοια , περιμένοντας από το παιδί να πάρει πρωτοβουλία για να κάνει μόνο του, βήματα στην επίλυση του προβλήματος ή της άσκησης. Συχνά αυτή η επιτηδευμένη άγνοια απελευθερώνει το παιδί από το άγχος ότι ο γονιός ξέρει πάντοτε τη σωστή απάντησης και ότι  περιμένει πάνω από το παιδί με τη … δαμόκλειο σπάθη

3.      Αφήστε το να κάνει λάθη και προσπαθήστε να περάσετε το μήνυμα ότι τα λάθη οδηγούν στο σωστό. Κάνοντας λάθη, εφόσον όμως δεν απογοητευόμαστε και έχουμε μελετήσει τη θεωρία του μαθήματος, είναι σαν να ανοίγουμε συνεχώς πόρτες, μέχρι να βρούμε τη σωστή που θα μας οδηγήσει στο φώς!

Ο Ντάβαρης Αθανάσιος είναι ψυχολόγος με ειδίκευση σε θέματα εκπαίδευσης , ερευνητικός συνεργάτης του Παν. Θεσσαλίας και υπεύθυνος στο Εργαστήρι Έξυπνης Μάθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου