Θωρακίστε τα παιδιά σας με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εφόδια… - Στρατηγικές μάθησης

Επειδή η κρίση ήρθε για να μείνει και να αλλάξει τη δομή της κοινωνίας μας πρέπει να αλλάξουμε και εμείς τον τρόπο που παρέχουμε εφόδια στα παιδιά μας για να μπορούν να πατήσουν γερά στα πόδια τους στο μέλλον. Το βασικά εκπαιδευτικά εφόδια είναι:
      Κριτική σκέψη στη προσέγγιση του σχολικού υλικού και όχι αποστήθιση, ούτως ώστε να εξασκηθούν στο να κρίνουν σφαιρικά μια κατάσταση και να τη συνδέουν με την καθημερινότητα τους. Αυτό θα τα κάνει  πιο ευέλικτα στο μέλλον.
      Ικανότητα συνεργασίας 

Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους θα γίνει τόσο απαιτητική και επίφοβη, όπου η ικανότητα συνεργασίας είναι απαραίτητη για έναν εργαζόμενο. Όποιος δεν συνεργάζεται απομονώνεται, με ότι συνεπάγεται αυτό!
Το μέλλον στη χώρα μας πιθανότατα θα έχει συρρικνωμένο και πολύ πιο απαιτητικό δημόσιο τομέα καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες θα απασχολούν άτομα με δυνατότητες οι οποίες συνεχώς θα αξιολογούνται, με πάντοτε παρόντα τον κίνδυνο της απόλυσης. Οι καλύτεροι θα μένουν και θα εξελίσσονται ενώ οι μέτριοι θα  αντικαθιστώνται εύκολα από άλλους. Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και γενικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι πολύ δύσκολο να σταθούν και απαιτείται τεράστια ευελιξία και οξυμένη κρίση για το τι ‘παίζει’ στην αγορά.
Το παιδί μας λοιπόν, πρέπει να είναι προετοιμασμένο για να μπορεί να κρίνει εύστοχα και να συνεργάζεται. Τελείωσαν οι εποχές που το παιδί ωρίμαζε μετά τα 18!

Παρέχετε γονική βοήθεια στη μελέτη (κυρίως για παιδιά μέχρι Ε δημοτικού).
Μάθετε τον τρόπο για να βοηθήσετε στη μελέτη του παιδιού του, ανεξάρτητα αν είναι καλός η μέτριος μαθητής. 
Μάθετε και σεις να συνεργάζεστε με το παιδί σας και εκπαιδεύστε το στην κριτική σκέψη για να γίνει πραγματικά αυτόνομο με το πέρασμα του χρόνου.
Κερδίζετε διπλά. Έρχεστε πιο κοντά με το παιδί σας και παράλληλα κάνετε οικονομία.

Ο Ντάβαρης Αθανάσιος είναι ψυχολόγος με ειδίκευση σε θέματα εκπαίδευσης, ερευνητικός συνεργάτης του Παν. Θεσσαλίας και υπεύθυνος στο Εργαστήρι Έξυπνης Μάθησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου